Новини

Университетската библиотека дари книги на инициативата „Библиотека за пациента”

Университетската библиотека при ПУ “Паисий Хилендарски” дари значително количество книги, за да бъде създадена най-новата пловдивска публична библиотека. Тя е разположена на 11-ия етаж в УМБАЛ „Пловдив“ АД, в Отделението по ушно-носно-гърлени болести. Основатели са д-р Асен Асенов,началник на УНГ отделението, и д-р Божидар Митев.

Това е поредна благотворителна инициатива от страна на Централната университетска библиотека на Пловдивския университет и нейния директор – г-жа Милка Янкова. Идеята за новата библиотека е на д-р Божидар Митев, специалист по УНГ болести в УМБАЛ Пловдив АД, магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт, както и асистент в Катедрата по УНГ болести към Медицинския университет –Пловдив. Според д-р Митев отделение, което се стреми към високи успехи и постижения, трябва да има и собствена библиотека, насочена към пациентите. И те, освен да получават съвременна медицинска помощ, да почувстват комфорта на дома чрез уюта на домашната библиотека. В случая тя е факт от инициативата с мото „Библиотека за пациента“.

Книгите са разположени на нови стелажи, дарени от болницата със съдействието на д-р Аргир Аргиров, изпълнителен директор на УМБАЛ “Пловдив” АД. Д-р Аргиров безрезервно възприема предложението за създаването на тази библиотека за пациентите.

С „Библиотека за пациента“ идеята е да начертаем усмивки по лицата на нашите пациенти. Искаме книгите да носят посланието на добротата, съпричастността и благодарността. Най-искрени и сърдечни благодарности към хората, които застанаха зад каузата, сподели д-р Божидар Митев.

Дарените от Централната университетска библиотека книги са подредени по раздели. Налични са издания в категориите „Детска и юношеска литература“и „Художествена литература“, включително и на руски език. Библиотеката разполага също с научно-популярни списания.

Фондът от книги и периодика ще бъде попълван с нови издания и периодичен печат.

Снимка на ПУ "Паисий Хилендарски" - Библиотека.